Održan javni skup na temu izrade strategije za potrebe razvoja Lokalne akcijske grupe “Posavina”

Podijeli:

Sinoć je u Društvenom domu dr. Ante Starčević u Starom Slatiniku održan javni skup na temu izrade strategije za potrebe razvoja Lokalne akcijske grupe “Posavina”, koja djeluje na području pet općina: Sibinj, Bebrina, Brodski Stupnik, Oriovac i Nova Kapela. Domaćin skupa Petar Lovinčić, načelnik Općine Brodski Stupnik, pozdravljajući gotovo sedamdeset predstavnika lokalnih obiteljskih gospodarstava, udruga, zadruga, obrta i tvrtki naglasio je važnost ovog okupljanja iz kojeg se očekuje u narednim godinama sustavni razvoj u okvirima ovog LAG-a, te ujedno pozvao i susjedne općine da se uključe u djelovanje prvog LAG-a u Brodsko-posavskoj županiji. Sve nazočne je pozdravio sa željom za što aktivnije sudjelovanje u nekoliko narednih mjeseci tijekom izrade ove strategije i predsjednik LAG-a “Posavina” Goran Jelinić, pozivajući da svoje prijedloge već od sada mogu dostavljati ovom LAG-u, podijelivši pritom nazočnima stotinjak informativnih letaka koji će im pomoći u boljoj komunikaciji i suradnji sa LAG-om “Posavina”.

Uvodno predavanje o Leader programu Europske unije u okvirima kojega se razvoj temelji na osnivanju lokalnih akcijskih grupa, te izradi lokalnih razvojnih strategija predstavio je Dragan Jelić, direktor “Centra za tehnološki razvoj – razvojne agencije Brodsko-posavske županije” d.o.o.. U svom izlaganju Jelić je predstavio osnovne komponete Leader programa, te sudionike pozvao da se uključe svojim projektnim prijedlozima i idejama te ih predlože u budući strateški dokument LAG-a “Posavina”, naglašavajući kako su ovakvi javni skupovi unutar LAG-ova važni za informiranje svih sudionika u lokalnoj zajednici kao i za njihov kvalitetan razvoj.

Nazočne je detaljno kroz pristup razvoju i izradi strategije lokalne zajednice, a po načelima Leader programa EU proveo u zanimljivom izlaganju Marijan Štefanac, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Brodsko-posavske županije. “Lokalna razvojna strategija treba se zasnivati na inicijativama lokalnih udruga, organizacija i gospodarstava, te svi zajedno trebaju težiti objedinjavanju svojih ideja u kvalitetne projektne prijedloge koji će uspješno ostvarivati povlačenje sredstava iz europskih fondova.”- rekao je Štefanac, te u svojoj prezentaciji pokazao kako izraditi dobru strategiju na primjeru izrade “Županijske razvojne strategije Brodsko-posavske županije 2011.-2013.” , podijelivši pritom sudionicima skupa u Starom Slatiniku nekoliko primjeraka ovog županijskog razvojnog dokumenta.

Nakon izlaganja, uslijedila je kraća rasprava, a skup je zaključen obraćanjem Stjepana Bošnjakovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije, koji se osvrnuo na proteklo razdoblje od inicijative za osnivanje ovog prvog brodsko-posavskog LAG-a, do njegove službene registracije tijekom veljače ove godine, pa i sadašnjih aktivnosti u pripremnom dijelu izrade lokalne razvojne strategije. “Vjerujem da ovakav interes i vaša brojnost može svjedočiti o vašoj motiviranosti i razumijevanju na koji način možemo kroz iskorištenje sredstava iz Europske unije doprinijeti u narednim godinama razvoju naših lokalnih sredina. Zato i mi od samog početka vaših nastojanja podržavamo i sudjelujemo u provedbi Leader programa na području naše županije, te ćemo i dalje pratiti vaša nastojanja i potrebe do završetka izrade ovog strateškog dokumenta LAG-a “Posavina”, a potom i tijekom razvoja projekata koji će potom uslijediti.”