„Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac na mobilnosti u Belgiji

Podijeli:

Ne tako davno, učitelji oriovačke škole sudjelovali su u mobilnosti u školi CEIP Antonio de Nebrija u gradu Alcala de Henares (Španjolska) o kojoj smo pisali prije 4 mjeseca. Ovaj puta su učitelji OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac putovali u Belgiju, točnije u grad Gent na svoju posljednju mobilnost u sklopu Erasmus + projekta pod nazivom „Play Children Play“. Ovaj put su na razmjenu putovali: učiteljica vjeronauka Ivana Dujić, pedagoginja Emica Andrijević te učitelj engleskog jezika Antun Javor. Domaćin je ovaj put bila škola Vrije Basisschool Beke, u mjestu Lievegem u blizini Genta.

Učitelji su u ranim noćnim satima 26. rujna 2022. krenuli put Zagreba, gdje su letjeli preko Schiphola (Amsterdam) do Bruxellesa, a potom vlakom prema Gentu gdje su bili smješteni. Iz Genta su svakodnevno vlakom putovali do mjesta u kojem je bila smještena škola. Učitelje se iznimno dojmilo gostoprimstvo domaćina, ali i učenika koji su ih prvi dan proveli kroz školu i dvorište te im na engleskom jeziku pojasnili što se gdje nalazi – valja imati na umu kako učenici nemaju engleski jezik u školi, ali su se vrlo dobro pripremili i mogli su voditi smislenu konverzaciju.

Promatrajući nastavu belgijskih kolega, učitelji su uočili brojne razlike u odnosu na hrvatski školski sustav, drugačiji pristup i metode te u konačnici, drugačije rezultate. Neke od očitih razlika su da se svaki učitelj/učiteljica specijalizira za svoj razred pa tako učitelji ne mijenjaju razrede kao u Hrvatskoj gdje jedan učitelj vodi učenike od 1. do 4. razreda, nego radi samo u odabranom razredu. Vremenom može zatražiti promjenu u neki drugi razred ukoliko drugi učitelj želi promjenu. Nadalje, nije tako rijetko vidjeti da se drugi prekvalificiraju za učitelje nakon dugog niza godina rada u drugim branšama – zatekli smo učiteljicu koja se sa pozicije menadžera banke prekvalificirala za mjesto učitelja; također smo zatekli bivšeg liječnika koji je na praksi za učitelja – nešto što je u našoj zemlji iznimna rijetkost. Brojne su razlike i zanimljivosti koje možete pročitati u članku na stranici OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac te vidjeti kako su se učitelji proveli i što su naučili.

Osim promatranja nastave, učitelji su održavali sate u 5. i 6. razredu, radili na dokumentaciji potrebnoj za zatvaranje samog projekta, evaluirali odrađene aktivnosti, zajednički promotrili što je bilo dobro odrađeno, što bi se moglo doraditi, a što bi se drugi put napravilo drugačije. Komentirali su što je dugoročno ovakav projekt donio njihovim učenicima i školi, ali i lokalnoj zajednici, koja su znanja i vještine stekli njihovi učenici i učitelji te što se od planiranih aktivnosti ostvarilo, mijenjalo ili nije napravilo. Na kraju, učitelji Finske, Španjolske, Belgije i Hrvatske zaključili su kako su se vrlo dobro prilagodili unatoč teškim vremenima Covid pandemije te kako su znanja, vještine i iskustva koja su podijelili od neprocjenjive važnosti za učenike i učitelje.

Učitelji zaključuju kako se nadaju da je ovaj projekt (prvi ovakvog tipa u njihovoj školi) tek uvod u niz uspješnih i kvalitetnih međunarodnih projekata u vremenima koja su ispred njih.