BSWireless

Podijeli:

Udruga Korisnika Bežičnih Sustava BSWireless Brodski Stupnik je osnovana 2006. godine kao neprofitna nevladina udruga čiji je primarni cilj bežično umrežiti, wireless standardom 802.11b/g, što više računala na području općine Brodski Stupnik. Udrugu su osnovali (abecednim redom): Milan Hrvojević, Davor Kampić, Dražen Klisurić, Goran Matanić i Tomislav Prebeg.

Udruga trenutno, nakon 4 godine rada, ima 50 članova, što znači preko 50 umreženih računala putem 3 pristupne točke. Pristupne točke se nalaze na Mlinu gospodina Jankovića, Caffe Bar-u Amfora gospodina Hrvojevića i obiteljskoj kući gospodina Andrije Kampića u ulici sv. Nikole u Stupničkom brdu.

Pogled s najnovije pristupne točke na krovu Amfore

Pogled s najnovije pristupne točke na krovu Amfore

Najpopularniji servis na mreži je pristup internetu koji je besplatan i neograničen – svi članovi imaju pristup proxy serveru koji je spojen na 10 megabitni ADSL. Pristup internetu putem mreže Udurge BSWireless je sporedan sadržak i za njega nema nikakve garancije niti Udruga BSWireless i njezini članovi preuzimaju ikakvu odgovornost za kvalitetu pristupa internetu – dok radi, radi i kako radi, radi!

Drugi po popularnosti je BSW Share – datotečni server pun zanimljivih sadržaja za download dostupan samo članovima Udruge.

Putem mreže je moguća i besplatna tekstovna, glasovna i video komunikacija između članova što pozitivno utječe na telefonske troškove a što bude više članova bit će i značajnija ušteda.

Internet preko mreže udruge BSWireless možete isprobati besplatno na našem računalu smještenom u Caffe Bar-u Amfora u Brodskom Stupniku.

Besplatan internet u Amfori

Besplatan internet u Amfori

Kako se spojiti na mrežu Udruge BSWireless?

Da bi se mogli spojiti na mrežu Udruge morate sa svoje kuće moći vidjeti (doslovno vidjeti) jednu od antena triju pristupnih točaka. WiFi signal teško ili nikako ne prolazi kroz zidove, drveće, brdo tako da je praktično nemoguće se spojiti kroz prepreke.

AirLive WL-5460AP v2

AirLive WL-5460AP v2

Ukoliko postoji vidljivost onda vam je potrebna usmjerena 2.4GHz antena, AP koji može raditi u klijent modu ili WiDi adapter (PCI ili USB) i antenski kabel. Ako je mjesto gdje ćete postaviti antenu do 5 metara udaljenosti od računala onda je jeftinije kupiti PCI ili USB WiFi adapter na kojeg ćete spojiti antenu. Ako je udaljenost od računala do antene veća od 5 metara onda je potrebno kupiti AP s mogućnošću rada u klijent modu na kojeg ćete spojiti antenu a njega ćete običnim UTP kabelom povezati s računalom.

Biquad 11 dbi 2.4 Ghz antena

Biquad 11 dbi 2.4 Ghz antena

Opremu možete nabaviti sami u konzultaciji s nama ili vam ju možemo mi nabaviti ukoliko vam je tako lakše. Minimalna cijena opreme je oko 400kn za verziju s WiFi adapterom pa do 600kn za opciju s AP-om. Naravno, može i skuplje ukoliko se kupuje, recimo, kvalitetnija oprema. Ono što mi najčešće kupujemo za konekcije je AirLive AP 5460 koji u Makromediji košta 300kn ili neki PCI WiFi AirLive adapter koji košta oko 120kn. Antenu uzimamo iz Infoteke – biquad antena njihove izrade – koja košta 120kn. Iz infoteke naručujemo i kabele čija je cijena od 60kn za pola metra do 140kn za 5 metara duljine.

Za financijski slabostojeće obitelji postoji mogućnost besplatnog spajanja na mrežu Udruge BSWireless u kojem slučaju Udruga kupuje opremu uz pomoć financijske potpore općine Brodski Stupnik. Prednost imaju obitelji s više djece.

Sve upite za spajanje na mrežu možete postaviti na ovaj kontakt ili na 095/921-7259 (Dražen Klisurić).

Napomena: Mi ovu mrežu održavamo iz hobija – nemamo doslovno nikakve zarade od našeg rada – i zato molim sve članove, trenutne i buduće, da imaju razumijevanja u slučaju kvarova – riješit ćemo ih kad stignemo – svi smo zaposleni i imamo obitelji tako da nemamo baš previše slobodnog vremena. Svi su dobrodošli da se aktivno uključe u rad.