Zlatovezilje

Podijeli:

ŠTO RADI I KAKO DJELUJE UDRUGA ZLATOVEZILJE U OPĆINI BRODSKI STUPNIK

Svečana haljina ukrašena zlatovezomTradicijsko umijeće izrade ručnog rada zlatovezom preko kartona kao jedne od najznačajnijih vještina ukrašavanja narodnog ruha na području Brodskog posavlja, neophodno je zaštiti od zaborava.

Ideja je potekla u Osnovnoj školi od učiteljice Babić. Prihvatile su je učenice IV razreda, njihove mame i bake.

Kontinuirano radimo od 2oo6. godine organizirane kao Sekcija zlatovezilje pri KUD-u Zrinski, a potom osnivamo Udrugu zlatovezilje.

Broj članica je 20, dobi od 10 do 60 godina.

Cilj Udruge jest savladati vještinu zlatoveza i prenijeti na sadašnje i buduće naraštaje a sve putem radionice zlatovezom.

Tehnika izrade je ručni rad preko kartona.

Predmeti izrade su razne aplikacije na narodne nošnje, haljine, košulje, šalove, prsluke muške i ženske, nakit za žene mlađe i starije: ogrlice, naušnice, broševi, torbice, ukrasni pojas, kravate, ukrasi za šešire. Izrađujemo i slike različitih motiva: sakralni, cvjetni i drugi.

Za materijal koristimo domaće platno, svilu i pliš, konce zlatne i srebrne niti, razne ukrase i zlatnu žicu.

Za naš rad nagrađeni smo nagradom Zeleni cvijet za suvenir Hrvatske, zlatovez, 2006. godine.

Lančići s ukrasima od zlatoveza

Lančići s ukrasima od zlatoveza

Sudjelujemo na raznim izložbama, manifestacijama, sajmovima „KUPUJMO HRVATSKO“ a na poticaj Općine, Županijske i gradske turističke zajednice, Obrtničke komore, Gospodarstvene komore i samoinicijativno.

Članice se redovno okupljaju srijedom u općinskoj vijećnici, a mogu nam se priključiti svi zainteresirani za čuvanje naše slavonske etno baštine.

Udrugu zastupa predsjednica Nada Zubić (nada.zubic@gmail.com), zamjenica je Jasminka Dujmović i tajnica Đurđica Jurić.