Igraonica u Brodskom Stupniku i Starom Slatiniku

Podijeli:

Općina Brodski Stupnik kao jedinica lokalne zajednica shvatila je važnost prvih godina djetetova života, te se stoga nastojala uključiti i osigurati provedbu organiziranog programa rada s djecom predškolske dobi. Zbog nedostatka vlastitog prostora, program igraonice uglavnom se odvija u prilagođenom prostoru područnih osnovnih škola u Brodskom Stupniku i Starom Slatiniku.

Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske u skladu s Pravilnikom o posebnim uvjetima i mjerilima ostvarivanja programa predškolskog odgoja u svibnju 2000. godine izdalo je Suglasnost Općini Brodski Stupnik – Narodnoj knjižnici i čitaonici Brodski Stupnik za ustroj kraćeg programa s djecom predškolske dobi – igraonice.

Program igraonice «RANI RAZVOJ» počeo se ostvarivati 2000. godine i bio je podržan od strane UNICEF-a. Program provodi odgojitelj. Program igraonice nastavlja se i ove godine i provodi se u tri grupe gdje je uključeno oko 70-ak djece uzrasta od 3-6 godina. Program se provodi dva puta tjedno po 2,5 sata u dva naselja u Brodskom Stupniku i Starom Slatiniku.

Cilj igraonice kroz igru se nastoji spoznati svijet koji ga okružuje i o sebi u tom svijetu,

  • stječe povjerenje u vlastitu sposobnost i stvara pozitivnu sliku o sebi,
  • razvija mišljenje, pamćenje, sposobnost i logičko zaključivanje,
  • usvaja i razvija govor i druge oblike komunikacije,
  • razvija motoriku i tjelesne sposobnosti,
  • razvija i obogaćuje emocije,
  • iskušava svoje stvaralačke sposobnosti, razvija maštu kreativnost,
  • stječe prve radne navike,
  • uči socijalno ponašanje, nenasilno rješavanje problema i stvara prijatelje
  • individualne grupna aktivnost,
  • pokretne igre «Mi smo djeca vesela», individualni razgovori – kako smo proveli vikend, konstruktivne igre – slagalice- kutić lutaka, obrada jesenskih plodova, razne motoričke igre, jutarnje tjelesno vježbanje-zajedničke aktivnosti, gipkost kralježnice uz njihanje i dr.

Suradnja s roditeljima najčešće se odvija putem informacija i roditeljskih sastanaka, a rado se odazivaju i kod organiziranja pojedinih aktivnosti u obilježavanju prigodnih događanja kao što su dani kruha, Sv. Nikole, Božića i Nove godine, maškare i sl. Rad igraonice od strane roditelja pozitivno je prihvaćen jer se na ovom području ne nalazi dječji vrtić, pa je ovo jedini način organiziranog rada s djecom predškolske dobi – igraonice. Program igraonice financira se od strane Općine Brodski Stupnik i roditelja koji mjesečno participiraju u troškovima odgojitelja u iznosu od 100,00 kuna.

Planovi za budućnost

S ciljem iznalaženja rješenja za provedbu organiziranog razvojnog programa za djecu predškolske dobi na području općine Brodski Stupnik, Općina Brodski Stupnik je pokrenula aktivnosti na rekonstrukciji objekta «Stare škole» gdje bi se uz program rada Narodne knjižnice i čitaonice provodio i cjeloviti program predškole – igraonice. Da bi se ove aktivnosti ostvarile neophodna su značajna financijska sredstva, a koje Općina iz svojih skromnih proračunskih sredstava neće moći sama osigurati, te se očekuje uključivanje šire društvene zajednice. O ovim aktivnostima već je upoznato Ministarstvo kulture i Upravni odjel za društvene djelatnosti Brodsko-posavske županije.