KUD „Zrinski“ Brodski Stupnik u posjeti Hercegovini

Podijeli:

KUD „Zrinski„ Brodski Stupnik je 30. i 31. 07. 2016. prisustvovao 9. Tradicionalnom Kulturnom ljetu, u organizaciji HKUD-u “Fra Jozo Križić” u Roškom Polju koje se nalazi na pola puta između Tomislavgrada i Posušja u Hercegovini.

Na putovanje se krenulo autobusom u subotu rano ujutro u 01:00 h. U autobusu je cijelo vrijeme putovanja odisala pozitivna energija pomiješana s pjesmom, svirkom i vicevima.

U Tomislavgrad su stigli u  07:00 sati, gdje su popili prvu jutarnju kavu, te su nakon osvježenja krenuli u Roško polje. Skrenuvši na uski puteljak koji vodi do cilja bili su oduševljeni kamenom i kamenim kućama koje su doista prekrasne. Domaćini su ih dočekali i primili u kuće gdje su im ponudili osvježenje i noćenje. Nakon odrađene probe i oblačenja krenuli su na Svetu Misu koju je predvodio njihov svećenik, na putu do crkve i nakon mise sve nazočne su oraspoložili s našim bećarcima i naravno šokačkim kolom.

Program je započeo u 19:00 sati na sportskom igralištu u Roškom polju. U programu je sudjelovalo 8 skupina iz BiH i Hrvatske. Pjevačka skupina KUD-a izvela je tri slavonske pjesme, a folklorna skupina je u prvom nastupu predstavila pjesme i plesove brodskog posavlja, a u drugom izlasku logovac.

Nedjeljom ujutro krenuli su kući. Na povratku su posjetili Mostar kako bi vidjeli tradicionalni Stari most, skokove sa Staroga mosta, a na kraju se i osvježili u doista hladnoj Neretvi. Nakon Mostara posjetili su i Sarajevo i njegove znamenitosti i naravno na Bašćaršiji pojeli sarajevske čevape.

Povodom nadolazeće „Stupničke berbe grožđa“ KUD „Zrinski“ je pozvao svoje domaćine iz Roškog polja na Slavonske narodne običaje, kako bi im vratili gostoprimstvo.

Fotografije preuzete sa www.sokacki-portal.com