Narodna knjižnica i čitaonica Brodski Stupnik u novom prostoru

Podijeli:

Svečano otvaranje novouređenoga prostora  Narodne knjižnice i čitaonice Brodski Stupnik upriličeno je 15. svibnja 2017. Novi prostor u koji je smještena Knjižnica, na adresi Stjepana Radića 52, nalazi se u zgradi iz vremena Vojne krajine, sagrađena je 1827.

Program otvaranja započela je u 17 sati  interaktivnom radionicom Udruga „Aldo“ iz Slavonskog Broda programom  “Brod dječje književnosti”  U 19 sati pozdravne riječi uputili su Petar Lovinčić, načelnik Općine Brodski Stupnik, Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice Slavonski Brod i Davor Vlaović, saborski zastupnik i predstavnik Brodsko-posavske županije. U nastavku programa nastupili su učenici od 1. do 4. razreda iz Brodskog Stupnika i Starog Slatinika, Pjevačka skupina „Drumarice“ iz Brodskog Stupnika, Pjevačka skupina „Veseli Slatinčani“ iz Starog Slatinika, te je kazivana poezija Barice Šljivarić i Mire Čuljka iz Starog Slatinika, a na samom kraju Josipa Hmilevski izvela je na gitari uglazbljenu pjesmu Barice Šljivarić.

[youtube]https://youtu.be/eC1BfHISLD8[/youtube]

Rad u knjižnicama Republike Hrvatske reguliran je Zakonom o knjižnicama i Standardom za narodne knjižnice te brojnim podzakonskim aktima. Knjižnice su informacijska središta za stanovnike područja na kojem djeluju. Djelatnost narodne knjižnice obuhvaća nabavu, stručnu obradu, čuvanje i zaštitu knjižnične građe, izradu kataloga i drugih informacijskih pomagala… Knjižničnu građu čine knjige, multimedijska građa (audiovizualna građa) (CD, CD-rom, DVD…), rukopisi, igračke…

Narodna knjižnica i čitaonica Brodski Stupnik je narodna knjižnica i zato ima knjižničnu građu koja pokriva sva područja ljudskoga znanja, djeluje u sastavu Općine, pripada VII. tipu knjižnica – za područje do 5 000 stanovnika. Rad Knjižnice financiraju Općina, i Ministarstvo kulture. Knjižnična građa je stručno obrađena, što znači da je građa nabavljena, katalogizirana, klasificirana, inventarizirana i tehnički obrađena. Knjige su tek tad spremne za posudbu! Namještaj  je izrađen prema Standardima, te u potpunosti zadovoljava u funkcionalnom i estetskom smislu.

Otvaranjem novouređenoga prostora Narodne knjižnice i čitaonice Brodski Stupnik mještani svih uzrasta dobili su Knjižnicu, ali i mjesto cjeloživotnoga učenja, druženja i kvalitetnog provođenja slobodnoga vremena. Ovaj događaj posebno dobiva na značenju jer u Brodsko-posavskoj županiji u zadnjih 20-ak godina nije otvoren nijedan novi prostor za narodnu knjižnicu!