Veliko zanimanje za ekološku proizvodnju i mjere ruralnog razvoja

Podijeli:

IMG_0992

Općina Brodski Stupnik u suradnji s LAG-om POSAVINA organizirali su 25. veljače 2015. godine u Društvenom domu u Brodskom Stupniku predavanje na temu „Ekološka poljoprivredna proizvodnja“ te mogućnost korištenja bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Predavanje je održala Doc.dr.sc. Snježana Tolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Kroz prvu temu pod nazivom “Ekološki i socijalni ciljevi razvoja Općine i Lag područja“ sudionici su dobili informaciju kako se različitim oblicima inovativnih praksi prilagođenih određenim skupinama društva može animirati šira društvena zajednica na zajedničke aktivnosti na promicanju ekoloških i socijalnih interesa te na taj način utjecati na razvoj novih gospodarskih aktivnosti i zapošljavanje.

IMG_0975

Naglasak je stavljen na razvoj ekološke svijesti u lokalnoj zajednici gdje posebnu ulogu imaju osnovne škole i lokalne udruge ali i sva domaćinstva kroz razvoj praktičnih znanja u njegovanju eko vrtova i provedbi drugih ekoloških aktivnosti.

Kroz drugu temu pod nazivom “Mogućnosti financiranja sektora poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020” predstavljen je “Program ruralnog razvoja RH 2014-2020” koji nudi široku paletu različitih mjera potpore za razvoj OPG-a i drugih poslovnih subjekata koji djeluju u području poljoprivrede, šumarstva i prerade. Posebno je istaknuto da određeni broj mjera potpore mogu koristiti općine, civilne udruge, vjerske organizacije, vrtići i druge ustanove za vrlo raznolike projekte. Svi ovi projekti trebaju naći svoje mjesto u strateškim planovima općina i LAG-a da bi mogli biti financirani, za što je potreban kvalitetan i konstruktivan dijalog između različitih dionika u lokalnoj zajednici.

IMG_0977

Kako je predavanju bilo prisutno više od stotinu sudionika, iskorištena je prilika te su nazočni upoznati s Projektom budućeg poljoprivrednog inkubatora u Poslovnoj zoni „Rižino polje“ putem kojeg se želi pomoći malim domaćinstvima u isplativoj proizvodnji i plasmanu široke palete poljoprivrednih proizvoda.

U stvaranju daljnjih povoljnih uvjeta za bavljenje poljoprivredne proizvodnje, Općina je pokrenula i pripremne aktivnosti za izgradnju sustava navodnjavanja koji se može financirati sredstvima EU.

Sudjelujući u raspravi sudionici ove radionice izrazili su svoje zadovoljstvo te dali potporu u daljnjim aktivnostima kako Općine Brodski Stupnik tako i Lag-Posavina.