“Mali volonteri, velika srca”

Podijeli:

Područna škola u Brodskom Stupniku  (OŠ ”Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac) prošla je na natječaju za volonterske inicijative i inovativni model razvoja volonterstva za dodjelu nagrade „Otisak srca“ u 2015. godini koji je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Cilj ovog natječaja je potaknuti djecu i mlade na dobrovoljni – volonterski angažman u lokalnoj zajednici kroz razvoj aktivizma, empatije, solidarnosti i socijalnih vještina kojima će znati prepoznati i riješiti (ili sudjelovati u rješavanju) problema u lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Volontersku akciju  „Mali volonteri velika srca“ provode učenici PŠ Brodski Stupnik zajedno sa svojim učiteljicama i roditeljima, a započela je 1.prosinca 2015.g. i traje do 1.svibnja 2016. g.

Mali volonteri

Kroz ovu volontersku akciju učenici zajedno s roditeljima obilaze stare i nemoćne osobe u svome mjestu, pomažu im oko kućanskih poslova, razgovaraju s njima, a bake djecu uče starim običajima(božićni ,uskrsni i pokladni običaji,običaji vjenčanja koji su nekada bili, i sl.) te ručni rad (heklanje, štrikanje,..).  Učenici su , zajedno s roditeljima i učiteljicama, u školi sudjelovali u radionicama (npr. ususret Božića pekli su kolače, te su svi skupa izrađivali poklon paketiće i čestitke koje su za tu prigodu poklonili svojim novim prijateljima-starijima osobama).

PŠ Brodski Stupnik se tako nalazi među devet osnovnih škola u RH koje su nagrađene za najkvalitetnije i najinovativnije volonterske inicijative u osnovnim školama(nagrade su svečano uručene u prosincu u Muzeju Mimara, u Zagrebu ). Nagradu čini financijska potpora u iznosu do 10 000,00kn za provedbu akcije te plaketa ”Otisak srca”.

Jedna od aktivnosti volonterske Akcije je i predavanje na kojemu će se iznijeti najčešći problemi starijih osoba, kako bi djeca naučila više cijeniti stare i nemoćne,ali i odrasli, koje često u užurbanom načinu života nemaju dovoljno vremena za probleme starijih osoba u svom mjestu/susjedstvu.

Predavanje Ankica Glivetić - Matica umirovljenika i svećenik

Voditeljice inicijative su Mirela Aladrović, (volonterka LAG Posavina ) i Emica Pišonić, dipl.učiteljica (voditeljica PŠ Brod.Stupnik), učiteljice Ranka Banoža i Anđelka Kovač, a osim tridesetak roditelja i djece tu su i volonteri LAG –a Posavina.

Volontiranjem učimo djecu da nije korist samo od onoga što se plaća novcem, nego i od onoga što se plaća srcem.

Prave vrijednosti u životu nemaju svoju cijenu, niti se mogu novcem vrednovati.

Izvješće sastavile voditeljice inicijative, Mirela i Emica