Studijsko putovanje na područje “Las med snežnikom in Nanosom”, Ilirska Bistrica, Slovenija

Podijeli:

U okviru studijskog putovanja kao projektne aktivnosti koje je trajalo od 12. listopada do 14. listopada 2022. godine posjetili smo područje LAS-a med Snežnikom in Nanosom.

Na studijskom putovanju je sudjelovalo 9 predstavnika Općine Brodski Stupnik. Studijsko putovanje na područje LAS-a med Snežnikom in Nanosom organizirano je s ciljem prijenosa znanja i iskustva kao primjera dobre prakse projekata kratkih lanaca opskrbe (EIP – Program suradnje – inovacije i inovativan pristup poljoprivredi) posjetom državi odnosno području EU na kojem postoje primjeri implementacije AKIS-a i razmijene iskustava te stjecanje novih znanja koja su od ključne važnosti za razvoj poljoprivrede u našoj ruralnoj sredini.

Budući da Općina Brodski Stupnik ima velike, ali ne u potpunosti iskorištene potencijale u turizmu informirani smo na koji način povezati poljoprivredu i turizam te na koji način možemo doprinijeti unaprjeđenju života lokalnog stanovništva, razvoju održive poljoprivrede, povećanju turističke konkurentnosti te prepoznatljivosti destinacije.

Stručni voditelj LAS-a MED SNEŽNIKOM IN NANOSOM i Društva za razvoj podeželje med Snežnikom in Nanosom Aleš Zidar predstavio je LAS med Snežnikom in Nanosom – njegov rad i djelovanje te provedene projekte. Provedeni projekti koje smo posjetili kao primjere dobre prakse su projekti Turistička farma Andrejevi u Narinu, Kratki opskrbni lanac – primjer mobilne trgovine Domača marenda, projekt Obnova ribnjaka med Snežnikom in Nanosom i degustacijski centar – Farma Kozlek II. Bistrica, projekt LAS i slatkovodna akvakultura – primjer dobre prakse Ribogojilište Bubec Ilirska Bistrica te Poduzetnički inkubator Perspektiva Postojna.

Budući da je Općina Brodski Stupnik u fazi izgradnje Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora Brodski Stupnik, trećeg dana studijskog posjeta predstavnici LAS-a i Poduzetničkog inkubatora Perspektiva Postojna prezentirali su nam primjer dobre prakse ulaganja u Poduzetnički inkubator Perspektiva. Svrha studijskog posjeta je bila prikupiti iskustva vezana za inkubator s ciljem poboljšanja dostupnosti poduzetničko poslovne infrastrukture MSP-ovima na području Brodsko-posavske županije u svrhu njihovog olakšanog održivog rasta i razvoja i s ciljem privlačenja investicija, stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta te povećanje broja proizvoda i usluga kroz izgradnju i opremanje moderne infrastrukture za jačanje poduzetničkih kapaciteta na način da potiče povezivanje i razmjenu inovativnih rješenja i znanja među svim dionicima.

Ovo studijsko putovanje pridonijelo je povezivanju i razmjeni inovativnih rješenja i znanja među svim dionicima. Razmjenom znanja i korisnih informacija omogućeno je ostvarivanje kvalitetnijih rezultata, poticanja inovacija te poljoprivrednih sustava kako bi bili učinkovitiji i efikasniji. Informacije koje su nekad bile nedostupne sada su na raspolaganju većem broju dionika koji ih mogu iskoristiti za razvoj svojih poljoprivrednih djelatnosti.

Studijskim posjetom su realizirane teme s naglaskom na primjere iz Slovenije i zadovoljavanje potreba koje su imali njihovi poljoprivrednici od kojih želimo usvojiti znanja i informacije te se međusobno povezati.

Kao JLS gdje je dobar dio stanovništva okrenut poljoprivrednoj proizvodnji cilj nam je poticati proizvođače da jedinstveno djeluju i plasiraju svoje proizvode. Stavljanjem u funkciju poljoprivredno poduzetničkog inkubatora u našoj Općini stvorit će se svi preduvjeti za bavljenje ozbiljnom i organiziranom poljoprivrednom proizvodnjom. Povećanjem proizvodnje i brendiranjem vlastitog proizvoda uspostavit će se kratki lanci opskrbe gdje će se postavljati standardi visoke kvalitete, izvornosti i autentičnosti vlastitog proizvoda.

Projektna aktivnost je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, Mjera Tehnička pomoć – Podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“.

Preuzmite dokument: