Započeti radovi iz IPARD programa

Podijeli:

DSC_0038

Još u svibnju 2012. godine u okviru IPARD-programa za Mjeru 301 – „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ objavljen je natječaj na koji se je uspješno prijavila Općina Brodski Stupnik.

U tom trenutku imali smo već spremnu izrađenu projektnu dokumentaciju za Slavonsku ulicu i dio neuređene ulice u Radničkom naselju u Brodskom Stupniku te ulicu Hrvatske mladeži u Starom Slatiniku. Također u vrlo kratkom vremenu do samog podnošenja zahtjeva za kandidaturu trebalo je riješiti i imovinsko pravne odnose, izraditi elaborat zaštite okoliša i prirode, kao i vrlo zahtjevan financijski plan projekta.

DSC_0028

Kako u to vrijeme Hrvatska nije bila članica Europske unije, kandidaturu smo zajedno sa projektnom dokumentacijom morali prevoditi na engleski jezik, da bi u sedmom mjesecu 2013.g. kada smo postali ravnopravan član EU sve to ponovno IPARD – Agenciji dostavljati na hrvatskom jeziku.

Nakon niza aktivnosti i provedenog postupka javne nabave odabran je izvoditelj tvrtka „Cestar“ d.o.o. Slavonski Brod koja će radove na tri prometnice izvesti u ukupnom iznosu od 1.563.428,41 kuna s PDV-om.

Iako veliki dio ovog za nas izuzetno zahtjevnog projekta je odradila Općinska uprava, no bez dobre suradnje i pomoći Županijske razvojne agencije CTR-a koji prati kandidaturu i provedbu projekta sigurno ne bi smo uspjeli.

Sada kada su radovi konačno započeli, možemo biti zadovoljni jer višegodišnji trud nije bio uzaludan a visina ugovorenih radova gotovo je jednaka našem godišnjem redovnom proračunu.

DSC_0034

Inače 75% sredstava za ovaj projekt osigurana su iz Europske unije, dok ostalih 25% financira Republika Hrvatska. Općina Brodski Stupnik je dužna osigurati 62.883,44 kune za Europu tkz. neprihvatljivih izdataka.

Kako je IPARD – program Mjera 301 zatvoren, možemo konstatirati da smo jedna od dvije jedinice lokalne samouprave koja je iskoristila ovaj program. Ako uzmemo u obzir i izradu projektne dokumentacije možemo reći da su pripreme za ovaj projekt trajale tri godine dok će radovi na izgradnji prometnica, nadamo se biti gotovi za 3 mjeseca.

DSC_0045