Provedba projekta „I djeca imaju pravo na sigurnost!“

Podijeli:

Udruga za djecu „Bubamara“ iz Brodskog Stupnika uspješno je provela 30. rujna 2016.g. projekt I djeca imaju pravo na sigurnost!, koji su prijavili na natječaj Hrvatske elektroprivrede d.d. pod nazivom Svjetlo na zajedničkom putu!

Provedba projektnih aktivnosti održala se u prostoru oko zgrade Općine Brodsk Stupnik i edukativno predavanje u Društvenom domu.

Iznos sufinanciranih sredstava Hrvatske elektroprivrede iznosi 6.000,00 kn.

Glavni cilj projekta je bio educirati djecu o sigurnosti u prometu na jednostavan, originalan i zabavan način u teorijskom dijelu kako bi što više informacija dobili i lakše primijenili ukoliko bi se našli u rizičnoj situaciji.

Specifični cilj:
Povećati broj educirane djece o važnosti poznavanja prometnih pravila, znakova i ponašanja u prometu.

Korisnici projekta su djeca predškolske i školske dobi  (3-7 godina) i njihovi roditelji s područja Općine Brodski Stupnik ali i ostalih općina s područja Lokalne akcijske grupe Posavina ( Oriovac, Bebrina, Sibinj, Podcrkavlje i Čaglin).

Prilikom istraživanja i tijekom pripreme projekta uvidjeli smo probleme oko nedovoljnog poznavanja prometnih pravila djece predškolske i školske dobi koje dovodi do nesigurnog ponašanja u prometu.  Djeca se u prvim razredima informiraju o sigurnosti u prometu koje organiziraju škole, ali to nije dovoljno jer i dalje statistike pokazuju povećan broj ozlijeđenih u prometu bez obzira na informiranje, stoga smo uvidjeli da je nužno organizirati aktivnosti kako bi se isti problem ublažio i smanjio.

Projekt osim zabavnog i rekreativnog dijela sadrži i edukacijski koncept  preventivnog odgoja djece (predškola i osnovna škola) u cestovnom prometu čiji je osnovni cilj razvijanje dječje svijesti o sigurnost prometu.

Teorijski dio predočili su predstavnici policijske i prometne postaje Slavonski Brod kroz održano predavanje  kojim su upoznali djecu i roditelje o sigurnosti biciklista i drugih sudionika u prometu i sprečavanje nezgoda i nesreća.

U aktivnostima je sudjelovalo 100-ak djece koja su kroz organiziranu kreativnu radionicu na temu Sigurnosti u prometu!, izradili i oslikavali radove (semafore, znakove, automobile), družili se i uživali.

Djeca su imala priliku sudjelovati u postavljenom poligonu s prometnim znakovima kako bi direktno sudjelovali i naučili kako se ponašati u prometu. Kroz uspješno organizirane i provedene projektne aktivnosti sudjelovale su odgojiteljice, volonteri Udruge za djecu Bubamara i volonteri Lokalne akcijske grupe Posavina.