Zavičajno društvo Stari Slatinik: Pokretači kulturnog razvoja svoga mjesta

Podijeli:

U posljednjih deset godina, otkako postoji, nema značajnije aktivnosti u ovom mjestu, a da u njoj na posredan ili neposredan način ne sudjeluje Zavičajno društvo Stari Slatinik. Potvrdila je to i redovna izvještajna skupština ovog društva održana u nedjelju u Društvenom domu dr. Ante Starčević.

Ono s čime se u ovoj udruzi najviše ponose je njihova Zavičajna zbirka smještena u  spomenutom društvenom domu, koju je sve češće na meti zaljubljenika u starine. Upravo briga o zbirci, njeno stalno osvježavanje i dopunjavanje novim eksponatima, u svim ovim godinama, bio je glavni zadatak udruge. U njenim prostorima se već šest godina za redom održava sada već tradicionalna kluturna manifestacija, Noć muzeja. Stari Slatinik se tako na kartu Noći muzeja, pozicionirao kao jedno od rijetkih ruralnih područja u Hrvatskoj.

Udruga se može podičiti i svojim izdavaštvom. Do sada je svjetlo dana ugledalo šest knjiga, tematikom vezanih uz Stari Slatinik, a svake godine, barem jednom, tiska se bilten Staroslatinički glas.

Na inicijativu članova društva i uz financijsku donaciju udruge na šumovitim obroncima Dilja, nekoliko stotina metara iznad sela, izgrađen je jedinstveni Križni put, koji je sve češće nezaobilazna stanica vjernicima, ne samo iz Starog Slatinika. Udruga vodi stalnu brigu o uređenju staza i okoliša Križnog puta.

Provedbom projekta “Požuri polako-sigurno preko mostova” u okviru zaklade “Slagalica” iz Osijeka, uređeni su pješački mostići u mjestu.

Sama udruga, ili njeni članovi pojedinačno, sudjelovali su u organizaciji svih kulturnih zbivanja u mjestu.

“Zavičajno društvo Stari Slatinik, može slobodno poslužiti kao ogledni primjerak kako bi udruga trebala raditi. S malo financijskih sredstava, ali s puno entuzijazma i rada svojih članova, do sada su napravili puno toga i zaslužuju sve pohvale. Očekujem od njih da nastave s jednakim žarom i u svom budućem radu” istakao je Petar Lovinčić, načelnih općine Brodski Stupnik.

Izvor: sbplus.hr